Bardzo chrupiąca pizza. Bardzo dobra, a na gorąco, to już …mmmm pycha. Zupełnie inne ciasto niż to z przepisu na szybką pizzę. Tamto było miękkie i puszyste. To jest bardziej kruche i chrupiące. Zjedliśmy ze smakiem: Kapsel, Buba, ja i Tata. A pies podjadał od Kapselka.
Przepis pochodzi z The Australian Women’s Weekly’ – ‚Muffins, scones and breads.
Składniki na 2 blaszki o wielkości piekarnika:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 14 g świeżych drożdży (7 g suchych)
- łyżka cukru
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- szklanka ciepłej wody
- 1/4 szklanki kaszy mannej
Składniki na sos marinara:
- 2 szklanki soku pomidorowego bez cukru
- 2 pomidory sparzone i obrane ze skórki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oregano, bazylia, sól i cukier
Przygotowanie ciasta
- Ze świeżych i suchych drożdży należy zrobić rozczyn: szklanka wody, drożdże, cukier, łyżka mąki. Wymieszać. Odstawić do pojawienia się bąbelków.
- Połączyć z resztą składników.
- Wyrobić ciasto (około 5 minut).
- Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godzinę).
- Przygotować sos marinara.
Sos marinara
- Cebulę pokroić w kostki i zeszklić wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki ząbkami czosnku.
- W garnuszku zagotować sok pomidorowy, wrzucić pomidory pokrojone w kostkę.
- Zeszkloną cebulę połączyć z sokiem pomidorowym.
- Dodać przyprawy wedle uznania.
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem około pół godziny. Sos będzie odparowywać i zgęstnieje.
Pizza
- Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszy kawałek rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Brzegi ciasta zwinąć w rulonik.
- Posmarować obficie sosem.
- Położyć ulubione składniki.
- Piec w nagrzanym piekarniku (220 stopni) przez około 10-15 minut.
- Smacznego!
No Comments