Desery/ Dla dzieci/ Pieczywo

Francuskie tosty z cukrem

image_pdfimage_print

To jest jedno z moich cudownych wspomnień z dzieciństwa. Stare kromki chleba zamoczone w jajku i w mleku, wysmażone na masełku i posypane cukrem. Lubię czasami wspomnieniami wracać do tych chwil beztroski. Szkoda tylko, że mój starszy syn nie lubi ze mną dzielić tych „wspomnieniowych jedzeń”. Według niego tosty francuskie są ohydne. Ale za to młodszy wpałaszował aż dwie kromki. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że ma dopiero 14 miesięcy.

SONY DSC

Składniki na trzy kromki tostów:

  • 3 kromki starego chleba (może być też świeży)
  • 1 roztrzepane jajko razem z 3/4 szklanki mleka
  • cukier do posypania tostów lub fruktoza
  • masło do smażenia

Przygotowanie tostów.

  1. Kromki chleba zamoczyć w mleku i jajku.
  2. Smażyć z dwóch stron na wolnym ogniu z dodatkiem masełka.
  3. Usmażone już tosty posypać cukrem do smaku.
  4. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply