Kolejna truskawkowa propozycja. Drożdżówki. Są przepyszne. Miękkie, pachnące truskawkami, słodkie, przepyszne, przepyszne, przepyszne. Najlepsze drożdżówki jakie jadłam w życiu!!!! Polecam.

drocdcLwka2

Składniki na 8-9 bułeczek:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 14 g świeżych drożdży (7 g suchych)
  • 1 jajko plus 1 żółtko
  • 60 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżki cukru (u mnie fruktoza z błonnikiem)
  • po 3-4 truskawki na każdą drożdżówkę
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed samym ich pieczeniem

Składniki na kruszonkę:

  • pół szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 50 g miękkiego masła

Przygotowanie ciasta drożdżowego

  1. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn z letniego mleka i odrobiny mąki. Suche drożdże mieszamy bezpośrednio z ciastem.
  2. Wyrobić wszystkie składniki (mąka, rozczyn, żółtko, jajka, sól, masło, cukier) na gładkie, nie klejące i elastyczne ciasto.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 90 minut, przy czym suche drożdże wolniej rosną).
  4. Po wyrośnięciu, ponownie krótko wyrobić ciasto. Podzielić na 9 kulek.
  5. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach. Jeszcze nam sporo urosną.
  6. Zrobić w środku dołeczek, dość spory. Wsadzić do niego po 3-4 truskawki. Truskawki można podsypać bułką tartą lub płatkami owsianymi, by nie puszczały soku. Ja tego nie zrobiłam, w tym soku był właśnie cały urok:)
  7. Posmarować roztrzepanym jajkiem po bokach bułeczek.
  8. Posypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy razem).
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na 20-22 minuty.
  10. Smacznego!