Pizza z kaszą manną

Bardzo chrupiąca pizza. Bardzo dobra, a na gorąco, to już …mmmm pycha. Zupełnie inne ciasto niż to z przepisu na szybką pizzę. Tamto było miękkie i puszyste. To jest bardziej kruche i chrupiące. Zjedliśmy ze smakiem: Kapsel, Buba, ja i Tata. A pies podjadał od Kapselka.

Przepis pochodzi z The Australian Women’s Weekly’ – ‚Muffins, scones and breads.

SONY DSC

Składniki na 2 blaszki o wielkości piekarnika:

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 14 g świeżych drożdży (7 g suchych)
  • łyżka cukru
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki kaszy mannej

Składniki na sos marinara:

  • 2 szklanki soku pomidorowego bez cukru
  • 2 pomidory sparzone i obrane ze skórki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano, bazylia, sól i cukier

Przygotowanie ciasta

  1. Ze świeżych i suchych drożdży należy zrobić rozczyn: szklanka wody, drożdże, cukier, łyżka mąki. Wymieszać. Odstawić do pojawienia się bąbelków.
  2. Połączyć z resztą składników.
  3. Wyrobić ciasto (około 5 minut).
  4. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godzinę).
  5. Przygotować sos marinara.

Sos marinara

  1. Cebulę pokroić w kostki i zeszklić wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki ząbkami czosnku.
  2. W garnuszku zagotować sok pomidorowy, wrzucić pomidory pokrojone w kostkę.
  3. Zeszkloną cebulę połączyć z sokiem pomidorowym.
  4. Dodać przyprawy wedle uznania.
  5. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około pół godziny. Sos będzie odparowywać i zgęstnieje.

Pizza

  1. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszy kawałek rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Brzegi ciasta zwinąć w rulonik.
  2. Posmarować obficie sosem.
  3. Położyć ulubione składniki.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku (220 stopni) przez około 10-15 minut.
  5. Smacznego!