Dla dzieci/ Muffiny i babeczki

Śliwkowe muffiny

image_pdfimage_print

Bardzo mięciutkie śliwkowe muffiny. Zostało mi kilka śliwek w lodówce i nie wiedziałam co mam z nimi zrobić. Znalazłam bardzo szybki i łatwy przepis na blogu Strudelkowe Wypieki.
I wcale mnie nie zawiódł. Babeczki ładnie wyrosły, a w miejscu, w którym była śliwka smakowały bardzo… śliwkowo. Pycha!

muffinyzesliwkami1

Składniki na 12 muffinek z trzema cienkimi  śliwkowymi półksiężycami:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 roztrzepane jajka
  • 120 g cukru (u mnie fruktoza)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 ml jogurtu naturalnego (u mnie 0%)
  • 5-6 śliwek odpestkowanych i pokrojonych w półksiężyce do wetknięcia w muffiny
  1. W pierwszej misie wymieszać suche składniki.
  2. W drugiej misie wymieszać mokre składniki.
  3. Połączyć składniki.
  4. Wyłożyć formę papilotkami. Wlać ciasto do 1/2 wysokości. Wetknąć po 3 półksiężyce do każdej muffiny.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na około 25 minut.
  6. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply