W Stanach Zjednoczonych spędziłam kilka dobrych lat swojego życia. Wróciłam do mojego domu, do Polski, do Szczecina, z wieloma wspomnieniami. Zabrałam też z sobą wspomnienia wielu smaków. Jednym z nich jest smak masła orzechowego z dżemem. Na śniadanie tost z masłem orzechowym i dżemem. Słodko-słony smak Ameryki. Oczywiście w Stanach wiele rzeczy jest odchudzonych, więc moje masło miało zaledwie 12 g tłuszczu, a dżem był i bez cukru, i bez tłuszczu. Były też takie masła orzechowe, które były w słoiczku już pół na pół z dżemem. Dziś, kiedy szykowałam to masło, wspominałam sobie jak to mi było, czego mi brakuje, za czym i za kim tęsknię.
Składniki na pół dużego słoika:
- 600 g orzeszków ziemnych niesolonych
- 2 łyżeczko soli (lub według uznania)
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju wysokiej jakości (można ominąć)
Przygotowanie masła
- Orzeszki wysypać na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
- Wstawić na około 10 minut do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Wymieszać dwa razy w międzyczasie.
- Orzechy i resztę składników umieścić w food procesorze i miksować przez około 10 minut do uzyskania masłowej masy.
- Można spróbować nie dawać oleju. Orzeszki mają go w sobie wystarczająco, by same zamieniły się w masełko. Przed przełożeniem do słoika sprawdzić czy pasuje nam ilość soli.
- Przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce.
- Przesmacznych śniadań:) Smacznego!
No Comments