Bez glutenu/ Na kanapkę/ Syropy, dżemy, kremy, przetwory i kosmetyki

Konfitura brzoskwiniowa

image_pdfimage_print

Zaczyna się sezon na świeże figi w wypiekach, na śliwki już się prawie kończy. A ja zrobię na przekór i zaproszę Was na konfiturę brzoskwiniową:)

bulki_z_ziemniakami

Składniki na około 8-10 słoików:

  • 2 kg brzoskwiń
  • 1 1/2 kg cukru żelującego 2:1 lub 2 kg cukru 1:1
  • sok z dwóch cytryn
  1. Brzoskwinie dokładnie wymyć, wypestkować i zmiksować w blenderze większość z nich. Resztę pokroić na drobniusieńkie kawałeczki. Większe kawałeczki ładnie prezentują się w konfiturze.
  2. Umieścić brzoskwinie, cukier i sok z cytryny w rondelku.
  3. Gotować około 1 godziny.
  4. Pod koniec przeprowadzić test: wziąć zimny(!) talerzyk. Położyć na niego odrobinę konfitury i przewrócić talerz do góry nogami. Gdy konfitura nie spływa, oznacza to, że udało nam się sporządzić najlepszą konfiturę pod słońcem:)
  5. Można przekładać do słoiczków.
  6. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply