Bez glutenu/ Na kanapkę/ Przekąski

Jajka w szynce parmeńskiej

Niekwestionowany hit tych zimnych Świąt Wielkanocnych. Robi je się błyskawicznie, więc mogą być dla Was na dzisiejszą kolację:) Przepis znalazłam na KS, jednym z ciekawszych blogów w sieci.

Nie polecam mocno solić jajek, gdyż słony smak szynki parmeńskiej i pomidorów doskonale łączy się z jajkiem. Wyglądają bardzo elegancko i bardzo dobrze smakują. Z chęcią będę do nich wracać.

SONY DSC

Składniki na 6 jajek:

  • 6 jajek, najlepiej ekologicznych,
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej,
  • 6 pomidorków w zalewie olejowej,
  • oliwa do posmarowania foremek,
  • odrobina soli do smaku, pieprz

Przygotowanie jajek

  1. Foremkę na muffiny natłuścić oliwą z pomidorów.
  2. Na dnie ułożyć plaster szynki parmeńskiej, na tym położyć jeden pomidorek i rozbić jajko na górę. Leciutko posolić i doprawić pieprzem.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) w trybie góra-dół (nie termoobieg) i zapiekać 15 minut.
  4. Smacznego!

SONY DSC

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply