Pieczone domowe przetwory? A jak! Kanapka z powidłami śliwkowymi smakuje wyśmienicie. do tego sama myśl, że są zrobione w domu i to jeszcze z pomocą starszego syna dodaje im więcej witamin:)

Wcale nie trzeba dużej ilości cukru do tych powideł. Kilka szczypt cynamonu dodaje im orientalnego zapachu i smaku. Polecam!

Mój syn, który nie znosi śliwek, powiedział: PYCHA!

Przepis, który lekko zmodyfikowałam, pochodzi z książki Lehari G., Konfitury i galaretki, Wydawnictwo RM, 2012.

powidla_sliwkowe1

Składniki na 3 małe słoiczki:

  • 2 kg śliwek wymytych i wydrylowanych
  • 340 g cukru żelującego 1:1
  • 2 łyżeczki cynamonu
  1. Śliwki przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować.
  2. Wymieszać z resztą składników.
  3. Przelać (będzie wodniste) albo na wysoką blachę do pieczenia, albo do wysokiego szkła do pieczenia. Najlepiej wyłożyć wszystko papierem do pieczenia, gdyż masa może się przyklejać i może być ciężko ją odczepić. Ja piekłam na blaszce, trochę powideł z niej mi wyskoczyło i bardzo ciężko było wyczyścić piekarnik.
  4. Wstawić masę do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec przez 90 minut. Mieszać co 20 minut.
  5. Smacznego!