Bez glutenu/ Izrael/ Na kanapkę/ Przekąski

Hummus

image_pdfimage_print

Hummus jest przepyszny i latem, i zimą. Idealny jako przekąska podczas letniego grillowania.

Można go przygotować z ciecierzycy z puszki lub z suchej ciecierzycy odpowiednio długo namoczonej w wodzie i gotowanej pod przykryciem. Ja lubię wszystko robić sama od początku do końca:)

SONY DSC

Składniki na hummus:

  • 250 g ciecierzycy (uprzednio namoczonej przez 12 godzin i gotowanej do miękkości),
  • około 100 m wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy,
  • 5 łyżek sezamu, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól i sok z cytryny do smaku

Przygotowanie tahini:

  1. Sezam uprażyć do złotego koloru na patelni. Wystudzić.
  2. Zblendować dodając oliwy z oliwek.

Przygotowanie hummus:

  1. Do powstałej pasty tahini dodawać stopniowo resztę składników. Zblendować.
  2. Idealny do chlebków pita. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply