Bez glutenu/ Ciasteczka

Ciasteczka a’la makaroniki ze słonym kremem czekoladowym

image_pdfimage_print

Dawno mnie tutaj nie było. Dużo się u mnie dzieje, dobrych rzeczy głównie. To chyba dobrze, prawda?:) Mam w głowie trochę nowych pomysłów: warsztaty, spotkania, publikacje…

Polecam dzisiaj te ciasteczka makaronikopodobne:) Uwielbiam te ciasteczka. Są kruche, delikatne, ciągnące się w środku, słodkie i jedyne w swoim rodzaju. Kto raz ich spróbuje, na pewno do nich wróci. Nie chcę nic mówić, ale to podczas ich przygotowywania połamałam sobie palec w blenderze. Nie pytajcie jak,  według mojego Taty nie przestrzegałam zasad BHP. I przy tym zostańmy:)

Przepis stary jak świat, nic nowego tutaj nie ma. Krem za to: słonawo-słodki, ciekawy:)

SONY DSC

Składniki na około 20 sztuk ciasteczek:

  • 3 białka (po odstaniu 24 godzin w temperaturze pokojowej),
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • 120 g zmielonych migdałów bez skórki,
  • 200 g cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Składniki na krem czekoladowy:

  • opakowanie serka Philadelphia
  • tabliczka czekolady mlecznej z bakaliami

Przygotowanie ciasteczek

  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą sody oczyszczonej.
  2. W oddzielnej misce wymieszać migdały z cukrem i ekstraktem waniliowym.
  3. Szpatułką delikatnie wmieszać ubite białka.
  4. Blachę kuchenną wyłożyć silikonową matą lub papierem do pieczenia.
  5. Do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (u mnie Wilton 12) przełożyć masę i wyciskać ciasteczka o średnicy 3 cm w dość dużej odległości od siebie.
  6. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 10 minut.
  7. Zdjąć z maty/papieru dopiero po wystygnięciu.
  8. Przełożyć kremem.

Przygotowanie kremu

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać szpatułką z serem.
  2. Przekładać wystygnięte ciasteczka kremem.
  3. Smacznego!
  4. Ciastka można trzymać do 5 dni w lodówce, a sam krem do 7 dni w zamkniętym pojemniczku.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply