Sałatki

Sałatka z awokado, truskawkami, kolendrą i serem bałkańskim

image_pdfimage_print

To co daje tej sałatce wyrazisty i słodki smak zarazem to sos balsamiczny. Zrobiony własnoręcznie, przepyszny.

Przepis na jedną porcję. 268 kalorii, 27 g węglowodanów, 18 g tłuszczu, 8 g białka. Sos (50 g)  to dodatkowe 80 kalorii i 19 g węglowodanów.

Oto historia tego zdjęcia. Stół kuchenny podsunęłam bliżej okna. Po lewej stronie potrawy ustawiłam biały karton papieru zgięty w pół, dość blisko sałatki, za talerzem w odległości około 20 cm ustawiłam czarny niewielki arkusz papieru, tak by lekko przyciemnić biały talerz i by jego kąciki nie zostały prześwietlone. By oświetlić przód potrawy wykorzystałam sprytny trik: odbiłam folią aluminiową światło wpadające z okna na tył potrawy i oświetliłam sobie nim przód:) Cała filozofia właśnie:) A ponieważ biały talerz jest niezwykle elegancki ale monotonny, ułożyłam pod nim dwie kontrastujące materiałowe podstawki.

Właściwości zdjęcia: aparta Sony ILCE-7, ogniskowa 90 mm, F/5,6, 1,3 s., kompensacja naświetlenia + 1,3, matrycowy tryb odmierzania.

salatka_awokado_kolendra_feta1

Składniki na 1 porcję sałatki:

  • 1 szklanka truskawek pokrojonych na pół (u mnie w paski),
  • 30 g sera bałkańskiego,
  • pół awokado,
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej kolendry

Składniki na słodki sos balsamiczny:

  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego

Przygotowanie

  1. Składniki na sos umieść w rondelku i na wolnym ogniu gotuj do zgęstnienia sosu. Odstaw sos do przestygnięcia.
  2. Składniki na sałatkę umieść na talerzu i polej ostygniętym sosem.
  3. Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply