Bez glutenu/ Jesień/ Na kanapkę/ Przekąski/ Sałatki

Suszone pomidowy w oliwie z oliwek

image_pdfimage_print

Są o niebo lepsze od pomidorów zakupionych w sklepie. Niczym nie odstępują pomidorom suszonym na słońcu.

Mimo, że nasze polskie i suszone w piekarniku na szybko, ja tam czuję zapach Włoch:) W połączeniu z mozarellą – pycha!

SONY DSC

Składniki na trzy słoiczki pomidorów:

  • około 20 sztuk pomidorów,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • ulubione świeże zioła (u mnie kolendra, bazylia),
  • czosnek

Przygotowanie pomidorów

  1. Pomidory dokładnie wymyć i pokroić na dość grube plastry (około 5 mm).
  2. Na blaszce ułożyć papier do pieczenia. Wyłożyć plasterki pomidorów jeden obok drugiego. Posolić i popieprzyć.
  3. Piekarnik nastawić na 175 stopni. Włożyć pomidory i suszyć około 50-60 minut. To jest bardzo szybkie suszenie, można suszyć w tempie nieekspresowym: cała noc w temperatusze 50-60 stopni. Pomidory należy sprawdzać co 10 minut po 30 minutach pieczenia. Moje suszyły się nierównomiernie, część musiałam wyjąć wcześniej. Pomidory znacznie się skurczą. Wystudzić.
  4. W garnuszku zagotować oliwę z oliwek.
  5. Pomidory włożyć do słoiczków. Dodać ziół i czosnku. Zalać gorącą oliwą. Uwaga, oliwa będzie pryskać i skwierczeć. Słoiki zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry nogami. Mi smakowały już na drugi dzień:)
  6. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply