Dziś miało być ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ale świeżych śliwek jeszcze nie było. Kupiłam więc truskawki. Pomyślałam, że ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to jest to. Ale później było coraz gorzej. Dopadło mnie lenistwo i brak czasu. W związku z tym coś szybkiego i przepysznego: amerykańskie naleśniki z truskawkami. Idealnie nadają się do polania syropem klonowym, ale z truskawkami i jogurtem też smakują wyśmienicie. Do tego mój starszy 6-letni syn wyszypułkował wszystkie truskawki!
Składniki na około 15 małych naleśników:
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 szklanki kefiru (u mnie jogurt naturalny 0% tłuszczu i cukru)
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru (u mnie fruktoza z błonnikiem)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- W misce wymieszać wszystkie składniki.
- Rozgrzać patelnię i natłuścić sprayem typu Bake Easy (lub masłem).
- Nakładać po wielkiej łyżce i smażyć z dwóch stron do złotego koloru na wolnym ogniu.
- Udekorować śmietaną, jogurtem, truskawkami, posypać cukrem do smaku.
- Smacznego!:)
No Comments