Ciasta/ Ciasta drożdżowe/ Dla dzieci/ Pieczywo

Chałka drożdżowa

Czy pamiętacie zapach dzieciństwa? Chałka drożdżowa to jeden z moich dziecinnych wspomnień. Widzę Mamę, Babcię i ja taka mała wśród nich. Ile tam miłości. Piękne wspomnienia.

Ten przepis to trzeci już z kolei przepis z książki Liski. I chyba do trzech razy sztuka, bo chałka wyszła przepyszna. Wcześniejsze dwa przepisy trochę mnie rozczarowały, ale tą chałkę zaliczam do moich ulubionych. Ciasto jest bardzo puszyste, miękkie w środku, a skórka jest miękko-chrupiąca. Wszystko w tej chałce jest takie jak w chałce być powinno:) Można ją piec bezpośrednio na papierze do pieczenia.

SONY DSC

Składniki na dwie chałki:

  • 30 g świeżych drożdży (15 g suchych)
  • 400 ml ciepłej wody
  • 90 g cukru (użyłam cukru trzcinowego)
  • 1 łyżka soli
  • 1 kg mąki 
  • 3 jajka + 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania przed pieczeniem
  • 100 g roztopionego i wystudzonego masła

Przygotowanie ciasta

  1. Połączyć cukier z drożdżami. Po około minucie drożdże rozpuszczą się.
  2. W misie robota umieścić 850 g mąki (resztę dodać za chwilę), wodę, sól, jajka, masło i drożdże.
  3. Wyrobić ciasto przez około 8 minut.
  4. Po tym czasie, jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodawać stopniowo pozostałą część mąki. Niekoniecznie musi to być równy kg. Ciasto drożdżowe zawsze musi się troszkę lepić, nie może być zbyt sztywne i zbite, bo wyjdzie nam „cegłówka”.
  5. Owinąć ciasto w papier do pieczenia lub folię aluminiową. Papier spiskać najpierw sprayem do pieczenia lub posmarować oliwą. Włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
  6. Stolnicę bardzo delikatnie oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować wałeczek. Z trzech wałeczków zapleść warkocz.
  7. Warkocze ułożyć już na papierze do pieczenia na blaszce. Odstawić do napuszenia na około 30 minut.
  8. Przed pieczeniem posmarować wierzch i boki rozbełtanym jajkiem.
  9. Piec przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  10. Smacznego!

SONY DSC

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply