Ciasta/ Kruche ciasta i tarty/ Syropy, dżemy, kremy, przetwory i kosmetyki

Tarta z jagodami i kremem custard

Tarta z jagodami w kremie budyniowym, który nie był z torebki, a własnej roboty. Mniaaaam. Połączenie jagód z kruchym ciastem sprawdziło się znakomicie. Ciasto nie było ani zbyt słodkie, ani za mało słodkie. W sam raz. Nam bardzo smakowało. Niektórzy smakosze dodali, że krem custard mógłby być bardziej sztywny. Mi smakowało. Uważam, że lekko opadający krem na pokrojonej już tarcie dodaje prawdziwego uroku:) A Wy co o tym sądzicie?

Przepis pochodzi stąd.

tartazjagodamiicustard1

Składniki na kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka cukru (u mnie fruktoza)

Składniki na krem custard:

  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • miąższ z laski wanilii lub 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła (można ominąć)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (można dać łyżkę więcej, wtedy krem będzie bardziej gęsty)

Dodatkowo:

  • 300 g jagód wymytych i osuszonych

Wykonanie spodu:

  1. Składniki na kruchy spód zagnieść, wyrobić. Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

Wykonanie custard:

  1. W 100 ml mleka wymieszać mąkę z żółtkami by nie było grudek.
  2. Resztę mleka zagotować razem z masłem (można zrezygnować), cukrem i wanilią. Dokładnie wymieszać i trzymać na wolnym ogniu, by nie przypalić.
  3. Wmieszać pozostałą ilość mleka. Mieszać szybko i energicznie przez 1 minutę. Masa będzie gęstnieć. Można mieszać dłużej niż minutę.

Reszta pracy

  1. Formę do tarty spsikać sprayem do pieczenia. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie ładnie odchodzić od formy ( a nawet będzie samo wyskakiwać:)
  2. Wyjąć ciasto z lodówki. Spód formy i boki wyłożyć cienko ciastem. Ciasta jest na akurat. Ponakłuwać spód tarty widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika (175 stopni) na 15 minut.
  3. Wyjąć spód. Wyłożyć budyń na spód. Posypać jagodami i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.
  4. Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply