Jak zrobić najlepszy pod słońcem biszkopt? To bardzo proste. Trzeba mieć dobry przepis, ale i nieźle rzucić upieczonym już biszkoptem z wysokości prawie metra:) Wtedy ciasto nie opadnie i będzie równiusieńkie. Przepis sprawdzony. Na bazie tego przepisu powstają wszystkie moje torty. Jak na przykład ten zrobiony dla mojego Taty na jego 69 urodziny.
Składniki na biszkopt rzucany do okrągłej formy 20 cm:
- 5 jaj
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- około 1 szklanki cukru (zastąpiłam fruktozą)
Przygotowanie ciasta
- Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli.
- Stopniowo dodawaj cukru, żółtek i dwie mąki.
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia (jedynie spód, nie boki) lub spsikaj tłuszczem typu baking spray.
- Wlej ciasto, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na ok. 40 minut (do suchego patyczka).
- Wyjmij biszkopt z piekarnika, rzuć nim o podłogę z wysokości około metra i wstaw z powrotem do otwartego piekarnika do zupełnego wystygnięcia
Rada
By móc równo podzielić biszkopt polecam wstawić go na noc do lodówki. Wtedy będzie twardy i łatwo będzie można go przekroić na równe blaty. U mnie w tortownicy 22 cm wychodzą 2 blaty. Dlatego zawsze piekę biszkopt podwójnie. Natomiast w tortownicy 20 cm powinny wyjść ich 3.
No Comments