Biszkopt rzucany

Jak zrobić najlepszy pod słońcem biszkopt? To bardzo proste. Trzeba mieć dobry przepis, ale i nieźle rzucić upieczonym już biszkoptem z wysokości prawie metra:) Wtedy ciasto nie opadnie i będzie równiusieńkie. Przepis sprawdzony. Na bazie tego przepisu powstają wszystkie moje torty. Jak na przykład ten zrobiony dla mojego Taty na jego 69 urodziny.

tort_dla_Taty

Składniki na biszkopt rzucany do okrągłej formy 20 cm:

  • 5 jaj
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • około 1 szklanki cukru (zastąpiłam fruktozą)

Przygotowanie ciasta

  1. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli.
  2. Stopniowo dodawaj cukru, żółtek i dwie mąki.
  3. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia (jedynie spód, nie boki) lub spsikaj tłuszczem typu baking spray.
  4. Wlej ciasto, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na ok. 40 minut (do suchego patyczka).
  5. Wyjmij biszkopt z piekarnika, rzuć nim o podłogę z wysokości około metra i wstaw z powrotem do otwartego piekarnika do zupełnego wystygnięcia

Rada

By móc równo podzielić biszkopt polecam wstawić go na noc do lodówki. Wtedy będzie twardy i łatwo będzie można go przekroić na równe blaty. U mnie w tortownicy 22 cm wychodzą 2 blaty. Dlatego zawsze piekę biszkopt podwójnie. Natomiast w tortownicy 20 cm powinny wyjść ich 3.