Uwielbiam mafinki z kremem. Jest dużo zabawy przy dekorowaniu, a i efekt końcowy jest smakowity. Polecam dzisiaj mafinki marchewkowe, które również przygotowałam na urodziny mojego Taty, a przepis na ciasto marchewkowe pochodzi z blogu Dorotus. Babeczki zostały zjedzone co do jednej:) Krem, którym zostały ozdobione, jest na bazie masła. Według mnie to najlepszy krem dekoratorski, ma zawsze prawidłową konsystencję, a jego słodkość zabijam solą:)

*

*

Składniki na mafinki marchewkowe (12 sztuk):

  • 2/3 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru (zastąpiłam fruktozą)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej przygotować samemu)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego (lub innego nadającego się do pieczenia w wysokich temperaturach)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka startej marchwi
  • pół szklanki drobno posiekanych ananasów z puszki (można ominąć)

Składniki na krem:

  • 110g masła
  • 110g margaryny 
  • 4 szklanki cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie mafinek

  1. W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre. Na koniec wmieszaj marchewkę i ananasy. Można piec bez ananasów, ale dzięki ananasom ciasto jest bardziej wilgotne i nabiera wyrazistego smaku.
  2. Przyprawę do piernika można zrobić samemu: rozgnieć w moździerzu na pył 1/4 łyżeczki goździków, 1/4 łyżeczki ziela angielskiego i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.
  3. Wypełnij papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości i wstaw do nagrzanego piekarnika (175 stopni) na około 30 minut (do suchego patyczka).

Przygotowanie kremu

  1. W robocie kuchennym na wysokich obrotach wymieszaj masło i margarynę na gładką masę.
  2. Stopniowo dodawaj cukier puder.
  3. Dodaj pozostałe składniki: mleko i aromat.
  4. U mnie masa została dodatkowo zabarwiona barwnikiem w żelu w kolorze kości słoniowej.
  5. Spróbuj. Jeśli masa jest za słodka, dodaj soli według uznania
  6. Nałóż krem do worka dekoratorskiego i ozdabiaj ostudzone już mafinki według upodobania. Smacznego!

Rada

Możesz zmienić proporcje kremu na mniej słodkie: 250 g masła i 250 g cukru pudru. Pozostałe składniki bez zmian.