Ciasta/ Kruche ciasta i tarty

Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kokosową kruszonką

image_pdfimage_print

Najlepsze są czereśnie prosto z drzewa. U mojej Cioci właśnie rozpoczął się sezon czereśniowy. Kiedyś upiekłam ciasto z czereśniami i było obrzydliwe. Nawet nie wiem dlaczego dałam się ponownie namówić na ciasto z czereśniami. No ale po spróbowaniu: warto było:) Jest bardzo smaczne. Czereśnie zatopiły się w śmietankowym budyniu, a kokosowa kruszonka dodała intensywnego aromatu.

zczeresniami3

Składniki na ciasto: 

  • 150 g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru (u mnie fruktoza)
  • 150 g masła (z lodówki)
  • 1 jajko
  • sporo czereśni wydrylowanych (około 1 kg)
  • cukier puder (u mnie fruktoza)

Składniki na budyń:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego niesłodzonego
  • 4 łyżki cukru (u mnie fruktoza)
  • 3 szklanki mleka

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru (u mnie fruktoza)
  • pół kostki masła (125 g)

Ciasto:

  1. W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz czereśni i cukru pudru oczywiście). Szybko wyrobić ciasto i zagnieść w kulę. Wstawić do lodówki na godzinę.
  2. W garnuszku zagotować dwie szklanki mleka, dodać cukru (jeśli budyń  był niesłodzony). Budyń wymieszać z pozostałą szklanką mleka i wlać do garnuszka z gotującym się mlekiem. Uwaga, by nie przypalić mleka (gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając drewnianą łyżką). Kiedy budyń będzie gęsty, odstawić do wystygnięcia. Będzie potrzebny później.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki. Położyć arkusz papieru do pieczenia i wyłożyć na niego kulę ciasta. Przykryć kolejnym arkuszem papieru. Rozwałkować na grubość 5 mm i o kształcie nieco większym niż wybrana forma do tarty.
  4. Kiedy ciasto jest już rozwałkowane, zdjąć górny arkusz papieru. Do formy (spsikanej wcześniej sprayem typu Bake Easy) przenieść ciasto razem z dolnym arkuszem papieru. Nad formą przewrócić ciasto, tak by dolny arkusz był u góry. Arkusz powinien bez problemu odczepić się od ciasta. Dopasować ciasto do formy, wystające boki przyciąć nożykiem.
  5. Podziurkować spód widelcem i wstawić na 25 minut do nagrzanego piekarnika (160 stopni).

Kruszonka:

  1. W misce zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę na koniec dodając wiórków kokosowych. Odstawić do lodówki.

Upieczony spód:

  1. Upieczony spód wyjąć z piekarnika. Wystudzić.
  2. Wyłożyć spód czereśniami i przykryć przygotowanym wcześniej budyniem.
  3. Na budyń równo ułożyć kruszonkę.
  4. Wstawić do piekarnika (temperatura 180 stopni) na około 35 minut.
  5. Wystudzone i upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply