Chrupiąca beza, waniliowa bita śmietana i jagody. Przepyszne połączenie. Bezę piekłam trochę krócej niż zwykle i wyszła zdecydowanie smaczniejsza, bardziej puszysta w środku a z zewnątrz chrupiąca.
Torcik w smaku był lekki. Smak i wygląd całej Rodzinie kojarzył się z obłoczkiem.
Torcik bezowy wykonywać według stałego przepisu, który znaleźć można tutaj: klik. Wyjątkowo podzieliłam bezę na dwa blaty, a nie na cztery. Tak też jest uroczo:)
Składniki na waniliową bitą śmietanę:
- 500 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- dwie łyżeczki pasty waniliowej lub miąższ z laski wanilii
- 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzącej wody
- można dodać śmietan fix
- Śmietanę ubić na sztywno. Na koniec dodać śmietan fix, cukier puder i pastę waniliową.
- Żelatynę wymieszać dokładnie blenderem, by nie było grudek. Wmieszać do śmietany.
- Ozdobić blaty bezowe śmietaną i posypać obficie jagodami.
- Smacznego!