Idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia lub na wigilijny stół. Ni to piernik, ni to keks. Warto przygotować kilka dni wcześniej, pokroić na kawałki póki jeszcze jest ciepły, schować do pudełeczka na ciasteczka i dać mu poleżakować kilka dni do zmięknięcia. W tym ni-to-pierniku jest mnóstwo bakalii, a ciasto długo utrzymuje świeżość. Polecam.

SONY DSC

Składniki na 1 keksówkę:

  • ok. 500 g miodu,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • dowolna ilość bakalii (u mnie suszone śliwki, migdały, suszone morele, rodzynki i skórka z pomarańczy)

Przygotowanie

  1. Miód z masłem rozpuścić w małym garnuszku. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z przyprawą i proszkiem do pieczenia. Dodać bakalii. Wymieszać i połączyć z miodem. Ciasto powinno się kleić.
  3. Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka”.
  4. Smacznego!
SONY DSC

SONY DSC