Ciasta/ Dla dzieci

Orzeźwiający biszkopt z musem z czarnej porzeczki i galaretką truskawkową

image_pdfimage_print

Dzisiaj jest bardzo gorąco i bardzo duszno. Nikt nie chce jeść czarnej porzeczki. Musiałam znaleźć dla niej zastosowanie. Ostatnia krajanka z czarną porzeczką była bardzo smaczna, ale na upały pomyślałam o czymś zdecydowanie lżejszym, nawet orzeźwiającym. Przepis jest w 100% mój, z czego jestem bardzo dumna. Bo i wynik mojego eksperymentu mnie nie zawiódł:)

zmusemzczarnejporzeczki2

Składniki na biszkoptowy spód:

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru (u mnie fruktoza)
  • szczypta soli
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na mus z czarnej porzeczki:

  • 500 g czarnej porzeczki wymytej i oczyszczonej z gałązek
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru (u mnie fruktoza)
  • 8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku

Składniki na galaretkę:

  • 2 opakowania galaretki (u mnie truskawkowa)
  • 750 ml wrzątku

Przygotowanie biszkoptu

  1. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po kolei żółtka i pozostałe składniki cały czas mieszając.
  2. Wlać do okrągłej formy (23 cm) posmarowanej sprayem do pieczenia (lub wyłożonej papierem do pieczenia, ale tylko spód).
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec 20 minut (do suchego patyczka).
  4. Wyjąć, rzucić o podłogę i wystudzić biszkopt. Nie wyjmować z formy do czasu wystudzenia.

Przygotowanie musu z czarnej porzeczki

  1. Ubić śmietanę na sztywno na koniec dodając cukru. Wmieszać serek mascarpone.
  2. W blenderze zmiksować czarną porzeczkę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przez chwilę miksować (dzięki zmiksowaniu unikniemy grudek w masie).
  3. Wlać porzeczki z żelatyną do bitej śmietany.
  4. Rozpiąć bok formy i wyjąć biszkopt. Zdjąć spód formy z biszkoptu. Położyć biszkopt na płaskim (u mnie czerwony duży płaski talerz).
  5. Zapiąć biszkopt bokiem formy (bez spodu). Dzięki temu ciasto będzie mieć ładny kształt.
  6. Wylać mus na biszkopt. Wyrównać. Wstawić do lodówki na godzinę do stężenia. W

Przygotowanie galaretki

  1. Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale ze zmniejszonej ilości wody (750 ml).
  2. Ostudzić. Najlepiej w lodówce. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt z musem. Dalej chłodzić w lodówce do stężenia galaretki.
  3. Ciasto przechowywać w lodówce.
  4. Smacznego!

zmusemzczarnejporzeczki5

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply