Dzisiaj jest bardzo gorąco i bardzo duszno. Nikt nie chce jeść czarnej porzeczki. Musiałam znaleźć dla niej zastosowanie. Ostatnia krajanka z czarną porzeczką była bardzo smaczna, ale na upały pomyślałam o czymś zdecydowanie lżejszym, nawet orzeźwiającym. Przepis jest w 100% mój, z czego jestem bardzo dumna. Bo i wynik mojego eksperymentu mnie nie zawiódł:)
Składniki na biszkoptowy spód:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru (u mnie fruktoza)
- szczypta soli
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na mus z czarnej porzeczki:
- 500 g czarnej porzeczki wymytej i oczyszczonej z gałązek
- 250 g serka mascarpone
- 300 g śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru (u mnie fruktoza)
- 8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku
Składniki na galaretkę:
- 2 opakowania galaretki (u mnie truskawkowa)
- 750 ml wrzątku
Przygotowanie biszkoptu
- Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po kolei żółtka i pozostałe składniki cały czas mieszając.
- Wlać do okrągłej formy (23 cm) posmarowanej sprayem do pieczenia (lub wyłożonej papierem do pieczenia, ale tylko spód).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec 20 minut (do suchego patyczka).
- Wyjąć, rzucić o podłogę i wystudzić biszkopt. Nie wyjmować z formy do czasu wystudzenia.
Przygotowanie musu z czarnej porzeczki
- Ubić śmietanę na sztywno na koniec dodając cukru. Wmieszać serek mascarpone.
- W blenderze zmiksować czarną porzeczkę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przez chwilę miksować (dzięki zmiksowaniu unikniemy grudek w masie).
- Wlać porzeczki z żelatyną do bitej śmietany.
- Rozpiąć bok formy i wyjąć biszkopt. Zdjąć spód formy z biszkoptu. Położyć biszkopt na płaskim (u mnie czerwony duży płaski talerz).
- Zapiąć biszkopt bokiem formy (bez spodu). Dzięki temu ciasto będzie mieć ładny kształt.
- Wylać mus na biszkopt. Wyrównać. Wstawić do lodówki na godzinę do stężenia. W
Przygotowanie galaretki
- Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale ze zmniejszonej ilości wody (750 ml).
- Ostudzić. Najlepiej w lodówce. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt z musem. Dalej chłodzić w lodówce do stężenia galaretki.
- Ciasto przechowywać w lodówce.
- Smacznego!
No Comments