Ten wpis ma pecha jakiegoś. Już drugi raz mi go zjadło!!!! Och!
Ta rolada truskawkowa pachnie truskawkami i wanilią. Jest delikatna i miękka, bo na puszystym biszkopcie. Wprost idealna na lato.
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- szklanka cukru (u mnie fruktoza)
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- kilka kropli esencji waniliowej
Składniki na krem truskawkowy:
- 1 kg truskawek
- 300 ml śmietany (30%)
- 2 łyżki cukru pudru (u mnie fruktoza)
- 4 łyżeczki żelatyny
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady (u mnie biała)
- 2 łyżki mleka
Ciasto
- Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać żółtka jedno po drugim.
- Wmieszać mąki, cukier i esencję.
- Wyłożyć blachę o wymiarach 32×38 papierem do pieczenia. Rozprowadzić biszkopt na płasko.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec około 10 minut.
- Na blacie rozłożyć ściereczkę i posypać ją cukrem waniliowym.
- Wyjąć ciasto i rozłożyć na ściereczce papierem do pieczenia do góry. Zdjąć papier.
- Zwinąć ciasto na ściereczce w rulonik i zostawić do wystygnięcia. Można schłodzić w lodówce.
Krem truskawkowy
- Połowę truskawek zmielić blenderem. Drugą pokroić na małe kawałki.
- Ubić śmietanę na koniec dodając cukru pudru.
- Rozpuścić żelatynę, wymieszać by nie było grudek (najlepiej przy pomocy blendera). Zostawić do wystygnięcia.
- Żelatynę i truskawki dodać do bitej śmietany.
- Wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto i krem
- Rozwinąć ciasto. Usunąć ściereczkę.
- Rozsmarować kremem truskawkowym.
- Zwinąć w roladowy rulonik.
- Można na koniec użyć folii spożywczej by „przytrzymać” roladę.
Polewa
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem by nie było grudek.
- Udekorować ciasto.
- Ciasto trzymać w lodówce.
- Smacznego!
No Comments