Te kuleczki owsiane bardzo mi zasmakowały, choć na początku byłam nimi bardzo rozczarowana. Żeby móc cieszyć się ich smakiem, muszą dobrze zastygnąć, inaczej czuć gorycz kakao. Można je zrobić zarówno z mleka skondensowanego słodzonego jak i niesłodzonego.
Przepis, choć przeze mnie w części zmieniony, pochodzi z MW.
Składniki na kilkanaście kulek:
- 125 g masła
- 3 łyżki prawdziwego kakao
- 1/3 puszki mleka skondensowanego słodzonego (gdy używa się niesłodzonego należy dodać około 2 szklanek cukru trzcinowego)
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 szklanki płatków owsianych
Przygotowanie kulek
- Masło, kakao i mleko zagotować. Trzymać na małym ogniu przez 2-3 minuty.
- Do miski wsypać płatki i włożyć masło orzechowe. Mleczną masę wlać do miski z płatkami i dokładni wymieszać.
- Kulki wielkości orzecha włoskiego wykładać na papier do pieczenia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Smacznego!
No Comments