To tradycyjne niemieckie pierniczki. Przepisów jest na nie całe mnóstwo, ja wybrałam przepis z wycinarki do ciastek. Ciastka wyszły dość twarde, ale po dwudniowym leżeniu były bardziej miękkie. O dziwo, to co mnie nie zachwyca, zachwyca moje dzieci. Starszy zajadał się nimi, a młodszy traktował jako… zabawkę:)

Tak, dzisiaj jest nasza Rocznica Ślubu. Nigdy nie pamiętam którego to listopada:) Ale to dzisiaj:) Ciasteczka z myślą o nim…

SONY DSC

Składniki na 3 blaszki ciasteczek:

  • 375 g ciemnej melasy (użyłam miodu naturalnego)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 500 g mąki pszennej
  • 8 g proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasteczek

  1. Pewnie dlatego moje ciasteczka wyszły twardawe. Bo ominęłam ten punkt i wszystkie składniki umieściłam w micie robota kuchennego i połączyłam. Może tutaj tkwi sedno miękkości lebkuchen? W garnuszku rozpuścić melasę, cukier i masło. Odstawić do ostudzenia.
  2. W misie robota kuchennego umieścić wszystkie składniki razem z masą maślaną. Wymieszać do całkowitego połączenia.
  3. Wyrobić ciasto.
  4. Odstawić ciasto na noc do lodówki.
  5. Rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką.
  6. Wycinać ciasteczka.
  7. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 10 minut do lekkiego zbrązowienia boków ciasteczek.
  8. Smacznego!