Bez glutenu/ Ciasteczka/ Dla dzieci

Ciastka owsiane dla sportowców i na śniadanie

image_pdfimage_print

Najlepsze ciastka owsiane. Najlepsze na śniadanie, bo to spora porcja węglowodanów. Najlepsze po ćwiczeniach siłowych, bo to też spora porcja węglowodanów (wtedy można je zrobić bez tłuszczu – bez pestek, bez orzechów).

Ciastka można robić na oko, tak by wyszła gęsta papka lub według tego przepisu. Przeliczyłam także wartości energetyczne na 1 ciastko:

wartośc energetyczna: 102 kcal

węglowodany: 14 g, tłuszcz: 4 g, białko: 2 g, cukier 3 g.

PS. Zdjęcie robione iPhonem – nie będzie opisu co i jak ustawione było:)

owsiane

Składniki na 28 ciastek:

  • 500 g płatków owsianych,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 60 g migdałów,
  • 50 g ziaren słonecznika,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g żurawiny,
  • 2 banany,
  • 100 ml mleka,
  • około litr wody,
  • miód lub słodzik wedle uznania

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z miodem (słodzikiem).
  2.  Wrzuć resztę składników, tak by powstała gęsta papka, na tyle gęsta, by móc wyłożyć ciastka wielkości orzecha włoskiego na blachę.
  3. Wyłóż ciastka na blachę, łyżką rozpłaszcz ciastka (kiedy się będą lepić, zanurz łyżkę w wodzie).
  4. Piecz w temperaturze 135 stopni przez 50-60 minut do lekkiego zezłocenia.
  5. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply