Ciasteczka/ Dla dzieci

Ciasteczka owsiane z czekoladą i rodzynkami

image_pdfimage_print

Bardzo smaczne i zdrowsze od innych ciastka. Są słodkie, miękkie, kruszą się w ustach. Naprawdę nie wiem dlaczego dopiero teraz je dla Was upiekłam:) Wypełniłam nimi cały słój na ciastka. Mam nadzieję, że uda im się wytrwać w tym słoiku bez zjedzenia:)

Przepis znalazłam kiedyś w internecie, od dłuższego czasu mam go w głowie, czasami coś w nim zamieniam, podmieniam. Jednak ten lubię najbardziej.

SONY DSC

Składniki na około 20 dużych ciasteczek:

  • 1 jajko,
  • 200 g masła,
  • szklanka mąki,
  • 3 szklanki płatków owsianych (użyłam płatków ekologicznych i błyskawicznych),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół tabliczki czekolady mlecznej pokrojonej na drobne kawałeczki i rodzynki (około 1/4 szklanki),
  • niepełna szklanka brązowego cukru

Przygotowanie ciasteczek

  1. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać jajko.
  2. Dodawać stopniowo resztę składników, na koniec dodać czekoladę i rodzynki. Ciasto powinno być bardzo gęste.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą dwóch łyżek nakładać kule wielkości orzecha włoskiego w dość dużych odstępach.
  4. Namoczyć łyżkę w wodzie i jej spodem ugniatać ciasteczka, by miały okrągły kształt. Gdy ciasteczka zaczną się znowu kleić do łyżki, namoczyć ponownie łyżkę wodą.
  5. Piec przez około 10-14 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Przełożyć z blachy na kratkę za pomocą blaszki do ciastek. Ciastka są jeszcze bardzo miękkie i łatwo się łamią.
  7. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply