Jedne z najlepszych ciastek owsianych. Chrupiące, kiedy da się więcej niezmielonych płatków owsianych, słodkie, z wyczuwalnym aromatem trzcinowego cukru. Można przechowywać w pudełeczku około 7 dni – choć u nas nie dotrwały nawet 2:)
Zdjęcie powstało bardzo szybko, choć przygotowania zajęły mi dwa dni, gdyż kartę do aparatu zostawiłam w pracy w komputerze i nie mogłam zrobić zdjęcia:) Zatem musiałam walczyć, by ciastka zostały na następny dzień, bym mogła zrobić im zdjęcie:) I tak białe deski zostały ustawione w moim pokoju zaraz przy oknie, zdjęcie zostało zrobione około 11 nad ranem, gdy promienie światła wpadały wprost do pokoju. By uniknąć prześwietlenia, za tło posłużyły mi białe półprzezroczyste zasłony. Zależało mi na tym, by ciastka były dobrze widoczne od przodu, więc odbiłam światło wpadające na tył. I tak oto jest: Sony ILCE-7, ogniskowa 90 mm, F/4,5, 1/100 s, skok o 0,7, matrycowy tryb odmierzania.
Przepis podkradłam Dorocie z Moich Wypieków i troszeńkę z nim pokombinowałam.
Składniki na około 30 ciastek:
- 1 szklanka mąki owsianej,
- 2,5 szklanki dość grubo zmielonych płatków owsianych,
- 200 g masła,
- 1 jajko,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 1/4 szklanki trzcinowego nierafinowanego cukru ,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie ciastek
- W misie robota kuchennego umieść masło i wymieszaj z cukrem na lekki puch.
- Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie bardzo gęste i dość lepkie.
- Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W dużych odstępach (!) układaj łyżką kule wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz łyżką. By łyżka nie przyklejała się do ciasta możesz zamoczyć ją najpierw w wodzie.
- Piecz około 14 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i odczekaj około 10 minut zanim przełożysz je na kratkę do studzenia.
- Smacznego! Uwaga, znikają w błyskawicznym tempie:)
No Comments