Dla wszystkich, którzy podjadają między posiłkami i prowadzą aktywny tryb życia, polecam te batony.
Uwielbiam je, długo nie che mi się po nich jeść i nie chce mi się po nich podjadać więcej. Ponadto są bardzo zdrowe i zawierają same zdrowe tłuszcze pochodzące z roślinnego oleju rzepakowego i z orzechów.
Nie kupujcie batonów w sklepach, są pseudo zdrowe! polecam właśnie te.
Składniki na średniej wielkości blaszkę:
Składniki na masło orzechowe:
- 400 g orzeszków ziemnych niesolonych i bez dodatkowego tłuszczu,
- olej rzepakowy, kilka dużych łyżek,
- 2 łyżki miodu,
- sól wedle uznania
Ponadto:
- 1 kg płatków owsianych,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- garść malin lub jagód,
- garść nasion słonecznika, pestek dyni, jagód goji
Przygotowanie
- Orzeszki, olej, miód i sól zmiksować na maślaną masę w mikserze. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać więcej oleju rzepakowego. Do batonów zawsze używam oleju rzepakowego, nie zmienia smaku potraw, a do tego ma dużą ilość kawasów Omega i Omega 6.
- Wsypać resztę składników. Ciasto ma być bardzo gęste.
- Na blacie kuchennym położyć arkusz papieru do pieczenia. Na arkusz wyłożyć całe ciasto. Przykryć kolejnym arkuszem papieru i ręcznie rozpłaszczyć, by wyszedł prostokątny placek o grubości batonu.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin. Potem pokroić. Przechowywać w lodówce i podjadać między posiłkami. Smacznego!
No Comments