Warzywa/ Wegańskie/ Wegetariańskie

Potrawka z mango i tofu

Potrawka z mango i tofu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Joanna Serves: 4
Prep Time: 1 godz Cooking Time: 30 min

To jedna z pierwszych wegańskich potraw w tej mojej przygodzie kulinarnej. Nie ukrywam, że ta przygoda była dla mnie lekkim rozczarowaniem, bo jednak nie przepadam za tofu. Ale dla miłośników tofu: będziecie zachwyceni, a dla miłośników nie-tofu: zróbcie wszystko bez tofu; będziecie zachwyceni. Potrawka z mango i tofu ma jednak coś magicznego w sobie... Dawno też nie zaglądałam na blog. Właściwie zaraz mogłabym świętować pierwszy rok nieobecności 🙂 Miłe jednak jest to, że wiele osób o mnie pamiętało, a Manufaktura Ciastek dalej kojarzona jest ze mną. I choć przestała być Manufakturą Ciastek, bo jest raczej wytwórnią moich kuchennych inspiracji, to chętnie tutaj wracam. Inspiracja: L.N. Aurell, M. Clase, Food pharmacy

Ingredients

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżo obranego imbiru
  • 1 1/2 łyżki mielonej kurkumy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 500 g pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 100 g orzechów nerkowca, najlepiej namoczonych przez noc w wodzie
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól i pieprz
  • świeże mango pokrojone w kostkę
  • 1 opakowanie naturalnego tofu pokrojonego w kostkę
  • 200 g mini pomidorki pokrojone na pół
  • 3 garści szpinaku typu baby
  • garść posiekanej kolendry

Instructions

1

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zeszklenia

2

Dorzuć posiekane ząbki czosnku. Smaż przez około 30 sekund.

3

Dodaj drobno pokrojony imbir i kurkumę.

4

Dorzuć resztę składników (zatrzymaj się przy mango) i zmiksuj blenderem do uzyskania ziarnistej konsystencji z kawałkami warzyw.

5

Resztę składników wmieszaj do potrawki. Podawaj z ryżem, albo komosą, albo kaszą gryczaną.

Nutrition

  • 2035 Calories
  • 123,8g Carbohydrates
  • 149,3g Fat
  • 57g Protein

Notes

Potrawka wytrzyma w lodówce nawet 4 dni

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply