Potrawka z mango i tofu

Potrawka z mango i tofu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Joanna Serves: 4
Prep Time: 1 godz Cooking Time: 30 min

To jedna z pierwszych wegańskich potraw w tej mojej przygodzie kulinarnej. Nie ukrywam, że ta przygoda była dla mnie lekkim rozczarowaniem, bo jednak nie przepadam za tofu. Ale dla miłośników tofu: będziecie zachwyceni, a dla miłośników nie-tofu: zróbcie wszystko bez tofu; będziecie zachwyceni. Potrawka z mango i tofu ma jednak coś magicznego w sobie... Dawno też nie zaglądałam na blog. Właściwie zaraz mogłabym świętować pierwszy rok nieobecności :) Miłe jednak jest to, że wiele osób o mnie pamiętało, a Manufaktura Ciastek dalej kojarzona jest ze mną. I choć przestała być Manufakturą Ciastek, bo jest raczej wytwórnią moich kuchennych inspiracji, to chętnie tutaj wracam. Inspiracja: L.N. Aurell, M. Clase, Food pharmacy

Ingredients

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżo obranego imbiru
  • 1 1/2 łyżki mielonej kurkumy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 500 g pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 100 g orzechów nerkowca, najlepiej namoczonych przez noc w wodzie
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól i pieprz
  • świeże mango pokrojone w kostkę
  • 1 opakowanie naturalnego tofu pokrojonego w kostkę
  • 200 g mini pomidorki pokrojone na pół
  • 3 garści szpinaku typu baby
  • garść posiekanej kolendry

Instructions

1

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zeszklenia

2

Dorzuć posiekane ząbki czosnku. Smaż przez około 30 sekund.

3

Dodaj drobno pokrojony imbir i kurkumę.

4

Dorzuć resztę składników (zatrzymaj się przy mango) i zmiksuj blenderem do uzyskania ziarnistej konsystencji z kawałkami warzyw.

5

Resztę składników wmieszaj do potrawki. Podawaj z ryżem, albo komosą, albo kaszą gryczaną.

Nutrition

  • 2035 Calories
  • 123,8g Carbohydrates
  • 149,3g Fat
  • 57g Protein

Notes

Potrawka wytrzyma w lodówce nawet 4 dni

{ "@context": "http://schema.org", "@type": "Recipe", "url": "http://www.manufakturaciastek.pl/potrawka-z-mango-i-tofu/", "author": { "@type": "Thing", "name": "Joanna" }, "datePublished": "12 lutego 2019", "cookTime": "PT30M", "description": "To jedna z pierwszych wegańskich potraw w tej mojej przygodzie kulinarnej. Nie ukrywam, że ta przygoda była dla mnie lekkim rozczarowaniem, bo jednak nie przepadam za tofu. Ale dla miłośników tofu: będziecie zachwyceni, a dla miłośników nie-tofu: zróbcie wszystko bez tofu; będziecie zachwyceni. Potrawka z mango i tofu ma jednak coś magicznego w sobie... Dawno też nie zaglądałam na blog. Właściwie zaraz mogłabym świętować pierwszy rok nieobecności :) Miłe jednak jest to, że wiele osób o mnie pamiętało, a Manufaktura Ciastek dalej kojarzona jest ze mną. I choć przestała być Manufakturą Ciastek, bo jest raczej wytwórnią moich kuchennych inspiracji, to chętnie tutaj wracam. Inspiracja: L.N. Aurell, M. Clase, Food pharmacy", "image": "http://www.manufakturaciastek.pl/wp-content/uploads/2019/02/tofu-mango.jpg", "recipeIngredient": [ "1 cebula", "3 ząbki czosnku", "2 cm świeżo obranego imbiru", "1 1/2 łyżki mielonej kurkumy", "1 łyżka oleju kokosowego", "500 g pomidorów pokrojonych w kostkę", "100 g orzechów nerkowca, najlepiej namoczonych przez noc w wodzie", "1 puszka mleka kokosowego", "sól i pieprz", " świeże mango pokrojone w kostkę", "1 opakowanie naturalnego tofu pokrojonego w kostkę", "200 g mini pomidorki pokrojone na pół", "3 garści szpinaku typu baby", "garść posiekanej kolendry" ], "name": "Potrawka z mango i tofu", "nutrition": { "@type": "NutritionInformation", "calories": "2035 cal", "carbohydrateContent": "123,8 g", "cholesterolContent": "", "fatContent": "149,3 g", "fiberContent": "", "proteinContent": "57 g", "saturatedFatContent": "", "sodiumContent": "", "sugarContent": "", "transFatContent": "", "unsaturatedFatContent": "" }, "prepTime": "P", "totalTime": "P", "recipeInstructions": [ "Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zeszklenia", "Dorzuć posiekane ząbki czosnku. Smaż przez około 30 sekund. ", "Dodaj drobno pokrojony imbir i kurkumę. ", "Dorzuć resztę składników (zatrzymaj się przy mango) i zmiksuj blenderem do uzyskania ziarnistej konsystencji z kawałkami warzyw. ", "Resztę składników wmieszaj do potrawki. Podawaj z ryżem, albo komosą, albo kaszą gryczaną." ], "recipeYield": "4" }