Ciasteczka/ Dla dzieci

Pierniczki alpejskie

To mój wypróbowany przepis (Moje Wypieki) od kilku lat. Piekę je zawsze kilka tygodni przed Wigilią z nadzieją, że do niej wytrwają. W zeszłym roku pożarliśmy chyba z 1000 tych pierników. Są znakomite: miękkie, puszyste w środku i nie wymagają długiego leżakowania.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC
SONY DSC

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 8 żółtek,
  • 3 białka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 200 ml gęstej śmietany (dałam jogurt),
  • 3 łyżeczki sody,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 400 g miodu

Składniki do lukru królewskiego:

  • 400 g cukru pudru (nie może zawierać skrobi, bo będzie pękać),
  • 3 łyżki proszku bezowego,
  • 6 łyżek ciepłej wody

Przygotowanie pierników

  1. W rondelku rozpuścić masło, miód i przyprawy. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Białka ubić na sztywno. Po ubiciu dodać cukier i stopniowo żółtka.
  3. W miseczce wymieszać śmietanę z sodą. Zaczekać aż soda spulchni śmietanę.
  4. W misie robota umieścić mąkę, i kakao. Dodać ubite białka i masę miodową. Mieszać. Na koniec dodać śmietanę. Wyrobić ciasto.
  5. Ciasto będzie dość luźne (a nawet rzadkie). Wstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny do zgęstnienia.
  6. Gęste już ciasto rozwałkować na stolnicy obficie posypanej mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki będą grubiutkie:)
  7. Piec w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut do zbrązowienia. Pierniczki będą bardzo miękkie po wyjęciu z piekarnika. Po kilku minutach lekko stwardnieją i wtedy dopiero przenosić na kratkę i studzić.
  8. Smacznego!

Przygotowanie lukru

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i mieszadłem wiosłem wyrabiać przez około 8 minut. Podstawą dobrego lukru jest bardzo dobrej jakości cukier puder. W sklepach często znaleźć można cukier puder wymieszany ze skrobią – takiego należy unikać.
  2. Masa będzie dość gęsta. Przełożyć do miseczki i za pomocą strzykawki dodać kilka kropel wody. Dokładnie wymieszać. Dobra konsystencja: nie gęsty i nie rzadki, kiedy wstawimy do niego wykałaczkę, to lekko powinna się przechylać, ale nie może upaść.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Marcin
    28 listopada 2016 at 16:38

    I znowu petarda, na Joanę zawsze można liczyć….

    • Reply
      manufaktura
      30 listopada 2016 at 17:21

      🙂

    Leave a Reply