Nad tym tortem długo się zastanawiałam. Wybrałam smak bananowy, nasączyłam nektarem bananowym, nie dałam alkoholu, bo torcik ma być przede wszystkim dla dzieci, a w środku i dookoła sama bita śmietana. Już nawet straciłam rachubę i nie wiem ile śmietany poszło. Troszkę zostało, jutro zatem rurki z kremem śmietanowym:) Przepis na biszkopt znaleźć można tutaj. To mój sprawdzony przepis i nie zamierzam próbować nowych:) Zatem zapraszam do przepisu na nadzienie:)
Krem bananowy:
- 3 banany
- serek mascarpone 250 g
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru (u mnie fruktoza)
- 3-4 łyżeczki żelatyny
Biały krem do zdobienia boków:
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru (u mnie fruktoza)
- 3-4 łyżeczki żelatyny
Krem bananowy:
- Ubić śmietanę na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier puder. Wmieszać serek mascarpone i wymieszać na gładką masę.
- Banany rozgnieść robotem kuchennym na papkę i dodać do masy.
- Do żelatyny dać odrobinę zimnej wody by napęczniała. Następnie zalać 1/4 szklanki wrzątku i dokładnie wymieszać (ja do tego celu używam blendera – wtedy żelatyna nie zostawia grudek).
- Żelatynę wmieszać do masy. Można wstawić na 30 minut do lodówki i przełożyć na nasączony wcześniej nektarem bananowym tort.
Krem do zdobienia tortu:
- Postępować tak jak przy ubijaniu kremu bananowego, omijając punkt drugi.
- Smacznego!
No Comments