To są moje ulubione ciastka owsiane o idealnej konsystencji, by zrobić z nich wieeeelkie ciacha. Są przepyszne i wprost uzależniające. Mogą leżeć nawet tydzień w szczelnie zamkniętym pudełku na ciastka.
Przepis ten dostałam od mojej koleżanki Oli, którą serdecznie pozdrawiam:)
Składniki na 2 blachy ciastek:
- płatki owsiane,
- rodzynki,
- pestki słonecznika,
- pestki dyni,
- pokrojone w paseczki figi suszone, śliwki, morele (bez dwutlenku siarki),
- 0,5 l niesłodzonego mleka skondensowanego 4% tłuszczu,
- miód lub inny zastępnik cukru wedle uznania
Przygotowanie ciastek
- Odważ 900g wszystkich składników (bez miodu). Dodaj miód.
- W garnku zagotuj mleko skondensowane. Zmniejsz gaz.
- Wrzuć płatki z owocami. Dokładnie wymieszaj. Ciasto ma być gęste, tak by łatwo można było formować z niego kulki.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Rozpłaszczaj łyżką.
- Piecz około 60 minut w temperaturze 150 stopni. Obserwuj, by nie były zbyt ciemne.
- Smacznego!
No Comments