Najlepsze ciastka owsiane king-size

To są moje ulubione ciastka owsiane o idealnej konsystencji, by zrobić z nich wieeeelkie ciacha. Są przepyszne i wprost uzależniające. Mogą leżeć nawet tydzień w szczelnie zamkniętym pudełku na ciastka.

Przepis ten dostałam od mojej koleżanki Oli, którą serdecznie pozdrawiam:)

ciastkaowsiane_Oli_1a

Składniki na 2 blachy ciastek:

  • płatki owsiane,
  • rodzynki,
  • pestki słonecznika,
  • pestki dyni,
  • pokrojone w paseczki figi suszone, śliwki, morele (bez dwutlenku siarki),
  • 0,5 l niesłodzonego mleka skondensowanego 4% tłuszczu,
  • miód lub inny zastępnik cukru wedle uznania

Przygotowanie ciastek

  1. Odważ 900g wszystkich składników (bez miodu). Dodaj miód.
  2. W garnku zagotuj mleko skondensowane. Zmniejsz gaz.
  3. Wrzuć płatki z owocami. Dokładnie wymieszaj. Ciasto ma być gęste, tak by łatwo można było formować z niego kulki.
  4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Rozpłaszczaj łyżką.
  5. Piecz około 60 minut w temperaturze 150 stopni. Obserwuj, by nie były zbyt ciemne.
  6. Smacznego!