Przepyszne kruche ciasteczka oblane lukrem o słodkim smaku mandarynki, do tego obtoczone do połowy przepysznymi posypkami o smaku truskawkowym, mango… Idealne dla dzieci.

Zimowe dni są o wiele krótsze. Nie lubię robić zdjęć lampą błyskową, bo dopiero się uczę. Zdjęć potrzebuję szybko, na naukę akurat nie miałam czasu.

Ciasteczka idealne także do filiżanki z kawą, co widać na zdjęciu. Galaretki porozrzucane niechlujnie na blacie dodają ciasteczkom dziecięcego uroku, podobnie jak kolorowe posypki od Delecty. Moim celem było ukazanie cukierkowatości ciasteczek i  dziecięcości słodkich posypek, misie i posypki okazały się  idealne.

Światło wpadające wprost na galaretki ukazało ich „galaretkowatość” i „przejrzystość”.  Na dworze trochę ciemniej, stąd ISO 500 aż, ekspozycja +0,7, f/5.6, 5s. Światło wpadało przez okno wprost na blat, światła nie zmiękczyłam niczym, ponieważ było już dość ciemno.

ciasteczka waniliowe z lukrem mandarynkowym

Na około 24 ciasteczka potrzebujesz:

  • 175 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru z prawdziwą wanilią zmielonego na cukier puder,
  • 2 żółtka,
  • 300 g mąki orkiszowej,
  • otarta skórka z dwóch mandarynek

Na lukier mandarynkowy potrzebujesz:

  • 140 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z mandarynki
  • kolorowa posypka do dekoracji (użyłam posypek Decorada od Delecty: maczek truskawkowy, maczek mango i posypka wielokolorowa).

Wszystkie składniki na ciasteczka umieść w misie robota kuchennego i wyrób elastyczne ciasto. Z ciasta ulep kulki wielości orzecha włoskiego i wyłóż je na blachę. Rozpłaszcz palcami każdą kulkę. Ponieważ ciasteczka nie rosną, możesz kulki ułożyć blisko siebie. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut do zezłocenia się brzegów ciastek. Studź na kratce.

Składniki na lukier (cukier puder i sok z mandarynki) wymieszaj widelcem w miseczce. Ostygnięte ciastka zanurz w lukrze mandarynkowym i obtocz posypką. Zostaw na kratce do wyschnięcia lukru.