Dobre owsiane ciastka, jedne z lepszych, ale dalej moim faworytem są te. Łatwe i mało pracochłonne w wykonaniu ciasteczka. W smaku lekko czekoladowe, kruszące się, więc lepiej wcinać je do kawy nad talerzykiem:)
Zdjęcie powstało w moim pokoju, deski umieściłam przed oknem, tak, że światło wpadało wprost na ciacha. Dużo filozofii i kombinowania tutaj nie było. Było dobre światło, dobry dzień, kilka ujęć i byłam zadowolona. Sony ILCE-7, przysłona f/4.5, ekspozycja 25 s., ISO 160, odchylenie ekspozycji krok +0.7, ogniskowa 90 mm.
Składniki:
- 1 szklanka zmielonych w młynku do kawy płatków żytnich,
- 2,5 szklanki mąki owsianej,
- 200 g masła,
- 1 jajko,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1,5 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego,
- 3-4 łyżki prawdziwego kakao
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieść w misie robota kuchennego i dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie gęste.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż łyżką kulki o wielkości orzecha włoskiego i lekko rozpłaszcz łyżką namoczoną uprzednio w wodzie (ciasto nie będzie przylepiać się do łyżki). Odstępy między kulkami nie muszą być duże, gdyż płatki żytnie są dość ciężkie i ciasto nie powinno rozlewać się podczas pieczenia.
- Piecz około 14 minut w temperaturze 180 stopni. Studź na kratce. Smacznego!
No Comments