Kruche ciasta i tarty

Kakaowe tartaletki ze świeżą figą i budyniem

image_pdfimage_print

Bardzo smakowało mi to kruche ciasto. Wyszło idealne, nie trzeba było dosypywać ani odrobinki mąki. Smak świeżej figi jednak nie należy do moich ulubionych. Do kruchego ciasta z tego przepisu chętnie powrócę, ale to był raczej mój ostatni przepis ze świeża figą.Nie mogę się przekonać i tyle. Za to suszone figi bardzo lubię.

Przepis na kruche ciasto pochodzi z wrześniowego numeru Mojego Gotowania.

SONY DSC

Składniki na 8 kruchych babeczek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru (u mnie fruktoza)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 kostki miękkiego masła + 2 łyżki
  • jajko
  • dodatkowo 2 opakowania budyniu o ulubionym smaku oraz 4 figi

Przygotowanie ciasta

  1. Składniki na ciasto wygnieść palcami, uformować kulkę.
  2. Włożyć owiniętą w folię aluminiową do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Wyjąć kulę, ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wylepić  nim tartaletki.
  4. Przykryć papierem do pieczenia i posypać na papier odrobinę fasoli, by ciasto nie podniosło się do góry.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 10 minut.
  6. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć fasolę i papier i piec dodatkowe 5 minut.

Przygotowanie masy budyniowej

  1. Budynie rozpuścić w 3/4 l wody i postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Masą budyniową wypełnić tartaletki.
  3. Poukładać pokrojone świeże figi.
  4. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply