Na dworze jeszcze ciepło, ale ja już czuję, że Ona nadchodzi wielkimi krokami. Jest piękna, ale zaraz po niej jest Zima, której nie lubię. Nie lubię mrozów, nie lubię upałów:) W każdym razie po głowie od dłuższego czasu chodziło mi połączenie dwóch smaków: jabłuszek i czekolady. Pomyślałam sobie, że razem z piernikowym zapachem i rodzynkami musi to smakować obłędnie. I tak też było.

muffinkizjablkamiiczekolada1

Składniki na około 10 babeczek:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżeczka przyprawy do piernika (ja dałam dwie)
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie fruktoza)
  • szklanka mleka
  • 2 jajka

Składniki na mus jabłkowy:

  • 4 jabłuszka obrane i wypestkowane
  • garść rodzynek
  • dodatkowo czekolada połamana w kostki

Przygotowanie babeczek

  1. Standardowo: suche i mokre składniki wymieszać oddzielnie. Potem stopniowo łączyć.

Przygotowanie musu i babeczek

  1. Jabłka pokroić w ósemki, włożyć do małego rondelka z odrobiną wody i rodzynkami.
  2. Na małym ogniu gotować do zmięknięcia.
  3. Wyłożyć formę papilotkami.
  4. Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta. Na to położyć mus jabłkowy i kostkę czekolady. Przykryć ciastem do 3/4 wysokości foremki.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) na około 20-25 minut.
  6. Smacznego!