Ciastka owsiane dla sportowców i na śniadanie
Najlepsze ciastka owsiane. Najlepsze na śniadanie, bo to spora porcja węglowodanów. Najlepsze po ćwiczeniach siłowych, bo to też spora porcja węglowodanów (wtedy można je zrobić bez tłuszczu – bez pestek, bez orzechów).
Ciastka można robić na oko, tak by wyszła gęsta papka lub według tego przepisu. Przeliczyłam także wartości energetyczne na 1 ciastko:
wartośc energetyczna: 102 kcal
węglowodany: 14 g, tłuszcz: 4 g, białko: 2 g, cukier 3 g.
PS. Zdjęcie robione iPhonem – nie będzie opisu co i jak ustawione było:)
Składniki na 28 ciastek:
- 500 g płatków owsianych,
- 50 g orzechów włoskich,
- 60 g migdałów,
- 50 g ziaren słonecznika,
- 50 g rodzynek,
- 50 g żurawiny,
- 2 banany,
- 100 ml mleka,
- około litr wody,
- miód lub słodzik wedle uznania
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj wodę z miodem (słodzikiem).
- Wrzuć resztę składników, tak by powstała gęsta papka, na tyle gęsta, by móc wyłożyć ciastka wielkości orzecha włoskiego na blachę.
- Wyłóż ciastka na blachę, łyżką rozpłaszcz ciastka (kiedy się będą lepić, zanurz łyżkę w wodzie).
- Piecz w temperaturze 135 stopni przez 50-60 minut do lekkiego zezłocenia.
- Smacznego!