Grzyby/ Jesień

Boczniak z cebulką na chlebku pełnoziarnistym

image_pdfimage_print

Zdrowa przekąska, a nawet pełnowartościowy posiłek. Chlebek jest źródłem pełnoziarnistych węglowodanów, a grzyby są źródłem białka.

Jak ja się namęczyłam z tymi zdjęciami. To nie był mój dzień. Światło zastane nie takie, szmatka nie taka, rzodkiewki za to były super, bo prosto z rynku. Miały bardzo kontrastujący i świeży kolor. Ustawione obok mdłego koloru pieczywa, wyostrzyły jego kolor. F/5, 1/8s, skok 0,7. W Photoshopie musiałam rozjaśnić zdjęcie i wyostrzyć „szczypiorek”. W zastanym świetle zdjęcie wyszło zbyt szare.

wasa2 wasa3

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g boczniaka pokrojonego w paski,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże zioła, u mnie 2 łyżki posiekanej w paseczki bazylii,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w paski i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone grzyby i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem do odparowania wody z grzybów.
  2. Dopraw solą, pieprzem i świezymi ziołami.
  3. Smacznego!

wasa4

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply