Różnica jest taka: cupcake jest na maśle, a mafina na oleju. Cupcake w papilotkach, a mafina może być pieczona bez lub w foremce. Zatem dzisiaj maślane cupcakes…z białą czekoladą. Mniam, mniam. Pycha!!!!
Składniki na 12 cupcakes:
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 g masła
- 140 g białej czekolady
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 240 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 240 g cukru (u mnie fruktoza)
- 2 roztrzepane jajka
Rytuał przygotowywania cupcakes (mokre i suche składniki osobno):
- W garnuszku rozpuścić mleko, masło, czekoladę, ekstrakt. Odstawić do wystygnięcia.
- Przesiać mąkę, dodać sody, proszku do pieczenia, cukru i soli. Wymieszać.
- Wlać wystudzone mokre składniki plus roztrzepane jajko. Wymieszać.
- Wypełnić papilotki do 3/4 ich wysokości. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) i piec przez około 25 minut do suchego patyczka.
- Ostudzone cupcakes przyozdobić ulubionym kremem. Bez tego nie ma cupcakes:)
Krem do ozdobienia:
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru (u mnie fruktoza)
- 2 łyżeczki żelatyny
- Ubić śmietanę. Na koniec ubijania dodać cukru.
- Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną (w 1/4 szklanki wrzącej wody). Ja używam do tego celu blender – nie ma grudek od żelatyny ani od serka.
- Wmieszać do bitej śmietany. Można dodać ulubionego koloru barwnika.
- Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Dekorować cupcake za pomocą rękawa cukierniczego.
- Uczta dla oczu i podniebienia gotowa:) Smacznego:)
No Comments