Ciasteczka/ Dla dzieci

Lukrowane ciasteczka

image_pdfimage_print

Te ciasteczka to druga część projektu rybkowego na festyn szkolny syna. Ciasteczka zrobiły furrorę i niedługo posłużyły jako ozdoba, bo zostały zjedzone przez dzieci, co akurat bardzo mnie cieszyło.

Przepis pochodzi z książki Cupcake Fun, jednak troszkę go zmodyfikowałam.

 

Składniki na 3 blaszki ciasteczek:

  • 115 g masła
  • 1,5 szklanki cukru (u mnie fruktoza)
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  1. Wszystkie składniki połączyć (najpierw suche, potem mokre składniki, a potem wszystko razem) i uformować elastyczną kulę.
  2. Ciasto podzielić na dwie części, by łatwiej było je rozwałkować.
  3. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm.
  4. Wycinać wzory.
  5. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 190 stopni przez 6-7 minut do leciutko brązowego koloru.
  6. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply