Te ciasteczka to druga część projektu rybkowego na festyn szkolny syna. Ciasteczka zrobiły furrorę i niedługo posłużyły jako ozdoba, bo zostały zjedzone przez dzieci, co akurat bardzo mnie cieszyło.
Przepis pochodzi z książki Cupcake Fun, jednak troszkę go zmodyfikowałam.
Składniki na 3 blaszki ciasteczek:
- 115 g masła
- 1,5 szklanki cukru (u mnie fruktoza)
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- Wszystkie składniki połączyć (najpierw suche, potem mokre składniki, a potem wszystko razem) i uformować elastyczną kulę.
- Ciasto podzielić na dwie części, by łatwiej było je rozwałkować.
- Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm.
- Wycinać wzory.
- Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 190 stopni przez 6-7 minut do leciutko brązowego koloru.
- Smacznego!
No Comments