Zakwas na żurek dla spóźnialskich

Kto jeszcze nie zdążył zrobić zakwasu na żurek, jeszcze zdąży. Zakwas potrzebuje około 3 dni do nabrania odpowiedniego smaku. Oczywiście im dłużej, tym lepiej. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić mąkę żurkową, którą polecam lub skorzystać z mąki żytniej 2000.

SONY DSC SONY DSC

Składniki na litr zakwasu:

  • 1 litr wody,
  • 3 łyżki mąki razowej żurkowej,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 ziela angielskie

Przygotowanie

  1. W dużym słoiku wymieszać mąkę z przegotowaną letnią wodą.
  2. Dorzucić czosnek.
  3. Odstawić na dwa dni.
  4. Po tym czasie dodać resztę przypraw.
  5. Zakwas jest gotowy po 3 dniach. Smacznego.

SONY DSC