Tort piernikowy

Idealny na święta. W tym roku inspiracje czerpię stąd.

SONY DSC

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1.5 szklanki cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki przyprawy korzennej/piernikowej,
  • 2 łyżki kakao

Składniki do nasączenia:

  • około 1 szklanki soku z pomarańczy

Składniki do przełożenia tortu:

Składniki na masę piernikową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki cynamonu

Przygotowanie biszkoptu

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Powoli dodawać żółtek i mąki wymieszanej z przyprawami i kakao.
  3. Okrągłą formę (23 cm) spsikać sprayem do pieczenia. Wlać ciasto.
  4. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Przygotowanie masy piernikowej

  1. Ubić dobrze schłodzoną śmietanę na sztywno. Pod koniec dodać cukier i przyprawy.
  2. Serek mascarpone rozmiksować w oddzielnej misce i wmieszać delikatnie do śmietany.
  3. Wstawić na chwilę do lodówki.

Torcik

  1. Ostygnięty biszkopt przekroić na 3 blaty. Dół biszkoptu będzie górą tortu, bo jest najbardziej prosty.
  2. Pierwszy blat ułożyć na talerzu i nasączyć 1/3 soku z pomarańczy. Posmarować 1/2 powideł i wyłożyć 1/3 masy piernikowej. Przykryć kolejnym blatem. Nasączyć kolejną 1/3 soku, posmarować resztą powideł i przykryć 1/3 masy piernikowej. Położyć ostatni blat. Nasączyć i obłożyć górę i boki masą piernikową.
  3. Tort może chwilkę postać w lodówce.
  4. Smacznego!