Tarta keto z kremem eklerkowym i frużeliną z owoców leśnych

To jest doskonała tarta Keto tarta z kremem eklerkowym i frużeliną z owoców leśnych. Brzmi dobrze, smakuje jeszcze lepiej…

Długo szukałam przepisu na idealne ciasto keto, ale żeby nie było czuć, że jest keto. Nienawidzę tego posmaku drapiącego w ustach od zamienniku cukru jakim jest erytrol. Poza tym zamienniki mogą wpływać na konsystencję ciast. Na rynku jest swerve, bucha sweet, splenda i inne. Większość tych dobrych ściągana jest z USA i kosztują ponad 50 zł za 250 g. Więc zdecydowanie podnoszą koszt. Postanowiłam też popróbować ciast w keto cukierniach szczecińskich i kolejne rozczarowanie: mdłe i znowu nie takie jakbym chciała. I wreszcie po ponad 5 latach bycia w keto mam to ciasto idealne: tarta z kremem eklerkowym z frużeliną z owoców leśnych. Sugarfree. Erytrol jest tylko w kremie eklerkowym.Spód tej tarty idealnie nadaje się do wytrawnych przepisów. Zawsze robię kilka porcji i mrożę na czarną godzinę.

Tarta Keto z kremem eklerkowym i frużeliną z owoców leśnych

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Joanna Latuszek Serves: 12
Prep Time: 30 minut Cooking Time: 1 godzina

Ingredients

  • Składniki na spód tarty:
  • * 100 g mąki migdałowej
  • * 25 g mąki kokosowej
  • * 2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • * 1/4 łyżeczki soli
  • * 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • * 1 jajko lekko utrzepane widelcem
  • * 3-5 łyżeczek wody, w zależności od potrzeby
  • Składniki na krem eklerkowy:
  • * 1 szklanka śmietany
  • * 3 żółtka z jajek L
  • * 1/4 szklanki erytrolu zmielonego na puder
  • * szczypta soli
  • * 3 łyżki masła
  • * 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • * 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej
  • Składniki na frużelinę:
  • * 200 g owoców leśnych mrożonych
  • * 1 łyżeczka gumy ksantanowej

Instructions

1

Przygotowanie spodu:

2

* Dodaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, gumę ksantanową, proszek do pieczenia i sól do robota kuchennego. Dokładnie wymieszaj.

3

* Dodaj ocet jabłkowy, potem jajko. Niech robot cały czas pracuje. Sprawdź gęstość ciasta i dolej wody, jeśli trzeba. Kiedy ciasto uformuje się w kulę, zatrzymaj robo. Ciasto będzie lepkie w dotyku.

4

* Zawiń ciasto w folię spożywczą i ugniataj jeszcze przez chwilę. Możesz schować do lodówki na 10 minut, ale ja ten krok pominęłam.

5

* Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia. Tak rozwałkowanego ciasto ułóż w formie na tartę.

6

* piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni(termoobieg).

7

Przygotowanie kremu eklerkowego:

8

* W średnim rondelku na średnim ogniu zagotuj śmietankę. W średniej misce ubij żółtka ze słodzikiem i solą.

9

* Powoli wlej około połowy gorącej śmietany do żółtek, a następnie powoli wlej mieszaninę żółtka i śmietany z powrotem do rondla i delikatnie gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, przez 4 do 5 minut. Obserwuj uważnie i nie pozwól masie zważyć się.

10

* Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj masło z wanilią. Posyp powierzchnię gumą ksantanową i wymieszaj, aby połączyć. Jeśli trzeba, użyj robota kuchennego i zmiksuj, aż będzie idealnie gładkie.

11

* Jeśli nie zamierzasz używać kremu od razu lub przepis wymaga uprzedniego schłodzenia, dociśnij folię do powierzchni, aby krem ​​nie tworzył „skórki”. Schładzaj przez 3 godziny lub do momentu, aż stężeje.

12

Przygotowanie frużeliny:

13

* w rondelku doprowadź do zagotowania 200 g mrożonych owoców leśnych. Nie dodawaj dodatkowej wody, dlatego mieszaj cały czas, by owoce nie przypaliły się.

14

* jak odparuje trochę wody z owoców, posyp wszystko gumą ksantanową i dokładnie ją wmieszaj. Nie blendowalam owoców, bo chciałam mieć je w całości. Możesz, ale nie musisz dodać odrobinę erytrolu.

15

Kiedy ostygnie kruchy spód, wyłóż ostygnięty krem eklerkowy, a potem na to wszystko ostygniętą frużelinę.

16

Smacznego!

Nutrition

  • duuuużo Calories

Notes

Przepisy pochodzą z kilku ulubionych moich przepisów.

{ "@context": "http://schema.org", "@type": "Recipe", "url": "http://www.manufakturaciastek.pl/tarta-keto-z-kremem-eklerkowym-i-fruzelina-z-owocow-lesnych/", "author": { "@type": "Thing", "name": "Joanna Latuszek" }, "datePublished": "20 marca 2023", "cookTime": "P", "description": "", "image": "http://www.manufakturaciastek.pl/wp-content/uploads/2023/03/IMG_7563.jpeg", "recipeIngredient": [ "Składniki na spód tarty:", "* 100 g mąki migdałowej", "* 25 g mąki kokosowej", "* 2 łyżeczki gumy ksantanowej", "* 1 łyżeczka proszku do pieczenia", "* 1/4 łyżeczki soli", "* 2 łyżeczki octu jabłkowego ", "* 1 jajko lekko utrzepane widelcem ", "* 3-5 łyżeczek wody, w zależności od potrzeby ", "Składniki na krem eklerkowy:", "* 1 szklanka śmietany ", "* 3 żółtka z jajek L", "* 1/4 szklanki erytrolu zmielonego na puder", "* szczypta soli", "* 3 łyżki masła ", "* 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego", "* 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej ", "Składniki na frużelinę:", "* 200 g owoców leśnych mrożonych", "* 1 łyżeczka gumy ksantanowej " ], "name": "Tarta Keto z kremem eklerkowym i frużeliną z owoców leśnych ", "nutrition": { "@type": "NutritionInformation", "calories": "duuuużo cal", "carbohydrateContent": "", "cholesterolContent": "", "fatContent": "", "fiberContent": "", "proteinContent": "", "saturatedFatContent": "", "sodiumContent": "", "sugarContent": "", "transFatContent": "", "unsaturatedFatContent": "" }, "prepTime": "P", "totalTime": "P", "recipeInstructions": [ "Przygotowanie spodu: ", "* Dodaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, gumę ksantanową, proszek do pieczenia i sól do robota kuchennego. Dokładnie wymieszaj. ", " * Dodaj ocet jabłkowy, potem jajko. Niech robot cały czas pracuje. Sprawdź gęstość ciasta i dolej wody, jeśli trzeba. Kiedy ciasto uformuje się w kulę, zatrzymaj robo. Ciasto będzie lepkie w dotyku.", " * Zawiń ciasto w folię spożywczą i ugniataj jeszcze przez chwilę. Możesz schować do lodówki na 10 minut, ale ja ten krok pominęłam. ", "* Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia. Tak rozwałkowanego ciasto ułóż w formie na tartę. ", "* piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni(termoobieg). ", "Przygotowanie kremu eklerkowego:", "* W średnim rondelku na średnim ogniu zagotuj śmietankę. W średniej misce ubij żółtka ze słodzikiem i solą.", "* Powoli wlej około połowy gorącej śmietany do żółtek, a następnie powoli wlej mieszaninę żółtka i śmietany z powrotem do rondla i delikatnie gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, przez 4 do 5 minut. Obserwuj uważnie i nie pozwól masie zważyć się. ", "* Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj masło z wanilią. Posyp powierzchnię gumą ksantanową i wymieszaj, aby połączyć. Jeśli trzeba, użyj robota kuchennego i zmiksuj, aż będzie idealnie gładkie.", " * Jeśli nie zamierzasz używać kremu od razu lub przepis wymaga uprzedniego schłodzenia, dociśnij folię do powierzchni, aby krem ​​nie tworzył „skórki”. Schładzaj przez 3 godziny lub do momentu, aż stężeje.", "Przygotowanie frużeliny:", "* w rondelku doprowadź do zagotowania 200 g mrożonych owoców leśnych. Nie dodawaj dodatkowej wody, dlatego mieszaj cały czas, by owoce nie przypaliły się. ", "* jak odparuje trochę wody z owoców, posyp wszystko gumą ksantanową i dokładnie ją wmieszaj. Nie blendowalam owoców, bo chciałam mieć je w całości. Możesz, ale nie musisz dodać odrobinę erytrolu. ", "Kiedy ostygnie kruchy spód, wyłóż ostygnięty krem eklerkowy, a potem na to wszystko ostygniętą frużelinę. ", "Smacznego!", ], "recipeYield": "12" }