Stefanka

To jedno z tych ciast, które długo będą świeże. Należy je przygotować najlepiej dwa dni przed podaniem, tak by blaty zdążyły nasiąknąć herbatą z cytryną. Według mnie to udana propozycja na stół świąteczny i ciekawa alternatywa dla piernika.

Inspiracja.

SONY DSC

Składniki na prostokątną blaszkę 30×20:

  • 2 jajka,
  • 125 g masła,
  • 1 szklanka drobnego cukru (u mnie fruktoza),
  • 150 g miodu,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka wystudzonej gorzkiej herbaty z cytryną do nasączenia blatów

Składniki na masę z kaszy manny:

  1. 3/4 l mleka,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 2 torebki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii,
  • 4-5 łyżek drobnego cukru (u mnie fruktoza),
  • 300 g masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Składniki na polewę:

  • 150 g ulubionej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z 50 g masła

Przygotowanie blatów

  1. Wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na trzy równe części.
  2. Pierwszą część rozwałkować na wielkość blachy do pieczenia.
  3. Blachę spsikać sprayem do pieczenia.
  4. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do blachy.
  5. Każdą część ciasta piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy

  1. Zagotować mleko wraz z kaszą i cukrami. Dokładni wymieszać. Na koniec dodać ekstrakty. Odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta

  1. Upieczony pierwszy blat ciasta ułożyć na papierze do pieczenia. Nasączyć 1/3 herbaty i połową masy.
  2. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć kolejną 1/3 herbaty i przykryć resztą masy z kaszy.
  3. Przykryć trzecim blatem. Nasączyć resztą herbaty i polać czekoladą. Można ozdobić płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
  4. Smacznego!