Sorbet pomarańczowy

Od kilku dni u nas królują pomarańcze. Sok okazał się strzałem w dziesiątkę, a sorbet z soku wspaniałym pomysłem na „bezcukrową” słodką przekąskę dla dzieci. Wykonanie tych lodów jest niezwykle łatwe. Przepis wzięłam z tej strony.

SONY DSC

Składniki na około pół litra lodów:

  • 300 ml wyciskanego soku z pomarańczy,
  • 200 g cukru (użyłam 200 g syropu z agawy),
  • skórka pomarańczowa z dwóch pomarańczy (bez białej części pomarańczy),
  • 300 ml wody,
  • 1 białko

Przygotowanie sorbetu

  1. W rondelku zagotować wodę z cukrem i skórką pomarańczową i gotować przez około 2 minuty. Przecedzić przez sitko i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ubić białko na sztywno. Wmieszać wodę i sok pomarańczowy.
  3. Przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Sorbet można wykonać też bez użycia maszyny: trzeba dokładnie wymieszać składniki, wstawić do zamrażarki na 4 godziny, wyjąć i znowu zmiksować, wstawić na kolejne 4 godziny.
  4. Smacznego!