Sernik z białą czekoladą i serkiem mascarpone

Bardzo bialutki serniczek. Pycha.

Szukałam w sklepie ricotty, bo miałam ochotę na sernik z ricottą, ale jak na złość był tylko serek mascarpone. No cóż, trudno. Może być i mascarpone:( Byłam niepocieszona, ale za to dziś od rana wsuwam serniczek i już jestem bardzo zadowolona:))

serniknazimno1

Składniki na sernik o średnicy 24 cm:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania serka mascarpone (500 g)
  • 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzącej wody
  • duże opakowanie biszkoptów okrągłych
  • ulubiony likier do smaku (u mnie kawowy)
  • szklanka cukru (u mnie fruktoza)
  • biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce)
  • 2 galaretki smakowe (u mnie truskawkowa)
  • ulubione owoce do zanurzenia w serniku (u mnie garść truskawek)
  1. Spsikać formę sprayem do pieczenia lub wyłożyć papierem
  2. Dno formy wyłożyć biszkoptami. U mnie dwa piętra biszkoptów.
  3. Obficie skropić ulubionym likierem.
  4. Ubić bitą śmietanę na sztywno.
  5. Wymieszać serek mascarpone z cukrem, czekoladą i żelatyną.
  6. Ostrożnie zmieszać bitą śmietanę z masą czekoladową.
  7. Wyłożyć masę na biszkopty.
  8. Powpychać truskawki do sera.
  9. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a w międzyczasie przygotować galaretkę według przepisu (ale z 750 ml wody). Kiedy galaretka zacznie tężec, wylać na górę sernika.
  10. Sernik należy trzymać w lodówce.
  11. Smacznego!